fbpx

Zakaj je pomembno, da delujemo neškodljivo?

Joga je onkraj fizičnih položajev – pravzaprav so fizični položaji le sodobno, zelo novo (okoli 100 let staro) orodje, s pomočjo katerega se lahko poglabljamo vase in pridemo do pravega pomena joge.

Yame in Niyame, ki se pogosto obravnavajo kot “moralni kodeksi” ali načini “pravega življenja“, so temelj naše celotne prakse in spoštovanje te etike, ko napredujemo po jogijski poti, pomeni, da smo vedno pozorni na vsako dejanje in zato gojimo bolj prisotno in zavedno stanje bivanja.

Danes želim govoriti o enem najpomembnejših vidikov joge – Ahimsi. Ahimsa je prva od petih Yam in pomeni nenasilje – v vseh vidikih življenja. Ko delujemo iz Ahimse to pomeni, da ne poškodujemo drugih, sebe ali narave; ne razmišljamo negativno o drugih ali o sebi; in poskrbimo, da bo tisto, kar počnemo in kako to počnemo, usklajeno in neškodljivo.

Sutra 2:35 razkriva: “V prisotnosti nekoga, ki je trdno uveljavljen v nenasilju, vse sovražnosti prenehajo”. To pomeni, da tisti, ki ne povzročajo škode, oddajajo “harmonične vibracije”, spodbujajo druge k mirnemu življenju.

Kako v svojem življenju izvajam ahimso? V svoji fizični praksi asan se ne potiskam čez rob; seveda izzivam sebe, da bi rastla, in ob tem je seveda večkrat neprijetno, vendar se ne potiskam do točke bolečine in škodovanja sebi. Poskušam skrbeti za svoje telo z zdravo hrano.

Ahimsa pomeni, da ne škodujemo drugim živim bitjem in jaz zaradi tega ne jem živali, prav tako pa tudi ne katerihkoli izdelkov, pri katerih so bila izkoriščana, mučena ali ubita živa bitja. Tudi če živali ne ubijemo z lastnimi rokami, plačati komu drugemu, da to stori namesto nas, pomeni podpirati nasilje. Ko resnično zares živimo jogo, ne moremo podpreti industrije ubijanja in mučenja milijonov živali na dan, postane nam jasno, da je to narobe.

Najtežji del življenja Ahimsa je nenasilje v mislih. To, da nismo fizično nasilni, lahko dosežemo precej enostavno, vendar se običajno kar namatramo obvladati svoje misli. Naše misli igrajo pomembno vlogo pri našem splošnem počutju. Morda za svoje zdravje res lepo skrbite na več področjih: dobro se prehranjujete, veliko telovadite, pijete zelene napitke in jemljete potrebne dodatke, vse naredite “prav”. A če so vaše misli še vedno škodljive, nasilne, negativne, to podre ves vaš trud na drugih področjih.

Ahimsa pomeni biti pozoren na svoje misli. Ko razmišljamo negativno, po telesu pošiljamo sporočila, ki povzročijo beg ali boj odziv, pri čemer telo izloča kortizol (“stresni hormon”). To znižuje imunski sistem, zaradi česar smo bolj dovzetni za bolezni.

Ne gre samo za misli o sebi. Ljubosumje, presojanje, jeza in zamera – medtem ko so usmerjeni na nekoga drugega – se vrnejo k nam, nas ugriznejo, tako da se tudi mi počutimo slabo. Po drugi strani pa nenasilne ljubeče misli povzročajo sproščanje dopamina (hormon dobrega počutja). To krepi imunski sistem in nas dejansko lahko zdravi pred boleznijo.

Bodite pozorni na svoja dejanja in misli. Bodite prijazni do sebe in drugih, vsi smo povezani.

Namaste,
Nuša

Pustite komentar

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z (obvezno)