Kako mi je joga spremenila življenje

Naj vam povem, kaj se mi je zgodilo v življenju, odkar sem se začela ukvarjati z jogo. Ne bom niti pisala o koristih za moje telo, o velikem izboljšanju moje drže (od otroštva imam kifozo) in drugih koristih za zdravje. Pisala bom o večjih spremembah.

Že po nekaj mesecih vadbe sem se veliko bolj zavedala vsega, kar se je z mano dogajalo: mojega telesa, uma, čustev, občutkov, kaj je zame prav in kaj ne. To mi je omogočilo sprejemanje nekaterih odločitev, ki so imele velik vpliv na moje življenje.

Začela sem si postavljati vprašanja, o katerih prej sploh nisem razmišljala. Je to res življenje, ki ga želim živeti? Je to res tisto, kar me veseli? Si res želim otroke? Zakaj jem živali, ko govorim, da jih imam rada? Takrat sem prenehala jesti živali, zapustila sem novinarstvo, se začela osredotočati na sedanji trenutek in se odločila slediti svojim sanjam.

To je bila velika sprememba za nekoga, ki je vedno živel v preteklosti, hkrati pa je imel splanirano celotno prihodnost: se poročiti, zakreditirati in imeti otroke, plačevati za kredit in otroke do konca življenja.

Ko sem se začela povezovati s svojim pravim jazom, sem spoznala, da takšno življenje sploh ni zame. To je bilo tisto, kar se je pričakovalo od mene, ne tisto, kar sem si v resnici želela.

To obdobje ni bilo lahko. Potrebovala sem ogromno poguma, da sem naredila nekaj sprememb v svojem življenju, čas prehoda iz starih prepričanj v bolj odprt um pa je bil najtežji čas v mojem življenju.

Ampak nekako mi je uspelo. S pomočjo joge. Kljub vsem zelo težkim trenutkom lahko iskreno rečem, da so leta, odkar delam na sebi, najboljša leta v mojem življenju. Začela sem delati tisto, kar me resnično veseli in izpolnjuje, bližje sem svoji pravi naravi kot kdaj koli prej in končno se počutim, kot da sem našla svoj namen.

Leta, odkar delam na sebi, so najboljša leta v mojem življenju.

Od osebe, ki je oboževala svojo cono udobja, ki se je bala sprememb, se izognila vsakemu težkemu položaju in zbežala pred vsakim velikim življenjskim izzivom, sem se razvila v osebo, ki počne popolnoma nasprotno: sprejemam spremembe, se soočam s težkimi situacijami in se po svojih najboljših močeh trudim premagati vse ovire (tudi če je moja prva instinktivna reakcija še vedno bežanje).

Poskušam se osredotočiti na sedanji trenutek in prepoznam, kaj je prav ali narobe (zame). Vse velike spremembe v mojem življenju so se zgodile po tem, ko sem se začela ukvarjati z jogo, delom na sebi, osebnostno rastjo.

Ne pravim, da je moje življenje zdaj rožnato – velikokrat mi je težko, vendar sem se naučila soočiti s težavami, ki se pojavljajo na poti.

In to je ena glavnih prednosti joge. To ni čarobna tabletka, ki bo v hipu rešila vse vaše težave. Joga vas ne bo naučila ničesar, česar že ne veste. Vendar vas bo spomnila na tisto, kar ste morda pozabili. Pomagala vam bo videti (vašo) resnico.

To je težko delo in zahteva veliko poguma, a je bolj izpolnjujoče od česarkoli drugega na tem svetu. Si upaš?

Namaste,
Nuša

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)